Muut hoitovaihtoehdot

Joskus munuaisensiirto voi olla yksi hoitovaihtoehto. Joillekin konservatiivinen hoito ilman dialyysiä voi olla sopiva hoitovaihtoehto.

Mitä munuaisensiirto tarkoittaa?

Munuaisensiirto tehdään leikkauksessa ja siinä luovuttajalta saatu terve munuainen siirretään kehoosi. Siirretty munuainen suodattaa verta ja poistaa liiallista nestettä samalla tavalla kuin omat munuaisesi tekisivät, jos ne olisivat terveet.

Terveydenhuollon ammattilainen kertoo dialyysihoidosta

Mitä munuaisensiirto edellyttää?

Onnistunut munuaisensiirto riippuu useista eri tekijöistä. Jos yleinen terveydentilasi on hyvä, voit päästä munuaisensiirtolistalle. Lääkäri kertoo tarkemmin, mitä siirtolistalle pääseminen edellyttää.

Placeholder Large Tile Image

Miten suurella todennäköisyydellä munuaisensiirto onnistuu?

Tutkimusten mukaan elävältä luovuttajalta saadun munuaisensiirron onnistumisprosentti on 97 % ensimmäisenä munuaisensiirron jälkeisenä vuotena ja 86 % viisi vuotta munuaisensiirron jälkeen. Kuolleelta luovuttajalta saadun munuaisensiirron onnistumisprosentin on puolestaan todettu olevan 96 % ensimmäisenä munuaisensiirron jälkeisenä vuotena ja 79 % viisi vuotta munuaisensiirron jälkeen.3

Munuaisensiirron hyödyt

Munuaisensiirron hyödyt

Onnistuneen munuaisensiirron ansiosta elämänlaatusi voi parantua dialyysihoitoon verrattuna.  Kun et tarvitse enää dialyysihoitoja, sinun ei tarvitse rajoittaa ruokavaliotasi niin paljon kuin aikaisemmin. Elämä munuaisensiirron jälkeen voi kuitenkin olla haastavaa. Munuaisensiirrosta toipuminen saattaa vaatia immunosuppressiivista lääkitystä, johon tottuminen saattaa viedä aikansa. Lisäksi siihen liittyy monia sairaalakäyntejä.

Munuaisensiirrot eivät ole täysin riskittömiä.

Mitä munuaisten vajaatoiminnan palliatiivinen hoito tarkoittaa?

Palliatiiviseen hoitoon kuuluu munuaisten vajaatoiminnan fyysisten oireiden sekä siihen liittyvien sairauksien ja oireiden aktiivinen hoito. Siihen sisältyy myös psykologinen ja sosiaalinen tuki ilman, että potilaalle tehdään dialyysihoitoja tai munuaisensiirtoa, vaikka teknisesti dialyysihoidot olisivat mahdollisia.

Minne seuraavaksi?

Vatsakalvodialyysi (PD) kotona

Jos et voi saada munuaisensiirtoa, dialyysihoito on hyvä vaihtoehto. Dialyysihoidon toteuttaminen on mahdollista myös kotona. Lue lisää vatsakalvodialyysistä (PD).

Kotihemodialyysi (koti-HD)

Dialyysin voi tehdä kotona usealla tavalla. Lue lisää kotona tehtävästä hemodialyysistä (koti-HD).

Sairaalahemodialyysi (keskus-HD)

Sinulle voidaan myös ehdottaa sairaalahemodialyysiä. Lue lisää sairaalahemodialyysistä (keskus-HD).