Kotihemodialyysi

Kotihemodialyysi (koti-HD) on hoitomuoto, jossa veri suodatetaan dialyysilaitteen avulla kehonulkoisen keinotekoisen suodattimen, dialysaattorin, läpi. Tästä voit lukea lisää kotihemodialyysistä. 

Mitä kotihemodialyysi (koti-HD) tarkoittaa?

Hemodialyysissä (HD) veri suodatetaan kehon ulkopuolella dialyysilaitteen ja keinotekoisen suodattimen avulla, joka toimii keinomunuaisena.

Kotihemodialyysillä (HD) hoidettava potilas – kotidialyysivaihtoehdot

Mitä kotihemodialyysihoito merkitsee?

Jos kotihemodialyysi on sinulle sopiva hoitomuoto, hoitohenkilökunta opettaa sinulle hemodialyysilaitteen käytön, esimerkiksi dialyysilaitteen valmistelun, neulojen asettamisen ja hoidon tekemisen onnistuneesti.

Older person flying a toy airplane with his grandson

Kotihemodialyysi (koti-HD) lisää joustavuutta elämään

Sairaalahemodialyysiin verrattuna kotihemodialyysi mahdollistaa hoitojen joustavan aikataulutuksen ja sinulla on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa arkeesi. Matkustaminen voi olla mahdollista myös kotihemodialyysipotilaana. Keskustele lääkärisi kanssa ennen kuin suunnittelet aktiviteetteja ja matkoja. Lääkärisi osaa neuvoa sinulle tarkemmin, kuinka voit elää aktiivista elämää turvallisesti ja terveellisesti.

Kotihemodialyysillä hoidettavan potilaan käsi

Valmistautuminen kotihemodialyysiin (koti-HD)

Ennen kotihemodialyysin aloitusta saat 4–6 viikon mittaisen koulutuksen. Sen aikana sinut opetetaan tekemään hoidot turvallisesti kotona. Jos sinulla on avustaja kotihemodialyysissä, hänen olisi hyvä olla läsnä ainakin koulutuksen aloitusvaiheessa. 

Kotihemodialyysi – Muutostyöt kotihemodialyysiä varten

Muutostyöt kotihemodialyysiä varten

Kotihemodialyysiä varten tarvitset kotoasi hoitoalueen, jotta voit tehdä hoitosi turvallisesti ja tehokkaasti. Tarvitset myös hoitotuolin tai sängyn, jolla sinun on mukava istua tai maata hoidon aikana, sekä puhelimen, jotta voit tarvittaessa soittaa dialyysiyksikköösi. Hoitoalueelle tulee tehdä dialyysiä varten tarvittavat sähkötyöt ja dialyysilaitteelle tulee lisäksi olla vesi- ja viemäriliitännät. Dialyysiyksikkösi järjestää tarvittavien muutostöiden tekemisen kotiisi.

Hoidostasi vastaava sairaanhoitaja tekee yleensä kotikäynnin muutostöiden suunnitteluvaiheessa ja auttaa löytämään parhaan hoitoalueen ja tarvikkeiden varastointipaikan.

Home_HD_largeTile_6

Kotihemodialyysin (koti-HD) edut

Kotihemodialyysi saattaa olla sinulle paras hoitomuoto, jos se vastaa hyvin lääketieteellisiin tarpeisiisi, fyysiseen kuntoosi ja terveydentilaasi sekä sopii elämäntyyliisi. Kotihemodialyysissä voit tehdä hoidot tutussa ja turvallisessa ympäristössä oman aikataulusi mukaisesti. Voit soittaa dialyysiyksikköön, jos tarvitset neuvoja tai sinulla on ongelmia hoidon tekemisessä. Hoitojen tekeminen kotona voi myös olla joustavampaa, koska sinun ei tarvitse matkustaa toistuvasti dialyysiyksikköön.

Minne seuraavaksi?

Vatsakalvodialyysi (PD) kotona

On myös muita dialyysihoitomuotoja, joita voidaan tehdä kotona. Lue lisää vatsakalvodialyysistä (PD).

Sairaalahemodialyysi
(keskus-HD)

Haluat ehkä mieluummin saada hoidon dialyysiyksikössä. Lue lisää sairaalahemodialyysistä (keskus-HD).

Muut hoitovaihtoehdot

Jos sinä ja lääkärisi päädytte siihen, ettei dialyysihoito ole paras mahdollinen vaihtoehto sinulle, on olemassa myös muita hoitovaihtoehtoja. Lue lisää muista kroonisen munuaissairauden (CKD) hoitovaihtoehdoista.