Matkustaminen ja dialyysi

Dialyysihoito ei ole este matkustamiselle. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä sinun tulee ottaa huomioon matkustaessasi.

Airplane flying through the clouds to represent patients traveling while on dialysis

Useille kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastaville potilaille liikkuminen ja matkustaminen on tärkeä osa itsenäisyyttä. Voit matkustaa työ- tai perheasioiden vuoksi tai vain omaksi iloksesi. Dialyysihoidon vuoksi matkajärjestelyihin tulee kiinnittää enemmän huomiota, jotta voit toteuttaa matkasuunnitelmasi.

Matkustaminen dialyysipotilaana

Onko matkustaminen mahdollista dialyysipotilaana?

Kyllä, useimmat dialyysihoidossa olevat potilaat voivat matkustaa ja tehdä hoitojaan muualla kuin kotona. Vointisi salliessa sinua voidaan rohkaista matkustamaan, koska se voi auttaa sinua jaksamaan paremmin. Keskustele sinua hoitavan henkilökunnan kanssa ennen kuin teet mitään tarkkoja matkasuunnitelmia. He neuvovat kuinka voit matkustaa turvallisesti ja auttavat sinua tarvittavissa järjestelyissä hoitoaikataulussa pysymiseksi.

Matkustaminen elinsiirtoa odottavana potilaana

Onko mahdollista matkustaa, kun olet munuaisen siirtolistalla?

Kyllä, matkustaminen on mahdollista. Keskustele hoitohenkilökunnan kanssa tästä tarkemmin. Sinun tulee kertoa matkasuunnitelmasi, jotta saat toimintaohjeet. Annettujen tietojen perusteella he voivat kertoa matkasi vaikutuksesta munuaisen siirtolistalla pysymiseen. Matkakohteesta riippuen voit joutua pois siirtolistalta matkasi ajaksi. Kysy hoitoyksiköstäsi, miten matkustus vaikuttaa siirtolistalla pysymiseen.

Matkustaminen – Peritoneaalidialyysipotilaan matkustaminen

Vatsakalvodialyysipotilaan (PD) matkustaminen

Vatsakalvodialyysipotilaiden (PD) hoitotarvikkeiden lähettäminen etukäteen matkakohteeseen vaihtelee. Keskustele hoitohenkilökunnan kanssa siitä, miten toteutat hoitosi matkakohteessasi, jos hoitomuotosi on automaattinen vatsakalvodialyysi. Vatsakalvodialyysihoidossa olevan on usein helpompi matkustaa kuin hemodialyysihoidossa olevien. Jos hoitomuotosi on vatsakalvodialyysi, suunnittele, kuinka aiot pakata ja kuljettaa kaikki hoitoon tarvitsemasi tarvikkeet tai vaihtoehtoisesti selvitä, miten tarvikkeet lähetetään matkakohteeseesi.

Kotihemodialyysipotilaan (koti-HD) matkustaminen

Kotihemodialyysipotilaan (koti-HD) matkustaminen

Kotihemodialyysipotilaiden matkakohteessa tehtävän sairaalahemodialyysihoidon varaamisesta etukäteen huolehtii hoitohenkilökunta. Keskustele hoitajasi kanssa saadaksesi enemmän tietoa matkustamiseen liittyvistä asioista. Varmista, että mukanasi on kaikki lääketieteelliset tiedot, joita tarvitset hoitoja varten matkallasi.

Hoitoyksikössä hoitoa saavan hemodialyysipotilaan matkustaminen

Sairaalahemodialyysipotilaan matkustaminen

Jos hoitomuotosi on sairaalahemodialyysi, hoitoyksikkösi järjestää etukäteen hoidot matkakohteesi lähellä olevassa hoitoyksikössä. Useimmilla hoitoyksiköillä on kokemusta matkustavista potilaista, joten kysy asiasta hoitohenkilökunnalta.

Elämä kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa

Oletko dialyysihoidossa olevan henkilön avustaja tai läheinen?

Omakin elämäsi muuttuu tavalla tai toisella, jos olet dialyysipotilaan avustaja tai läheinen. Tieto siitä, mitä on odotettavissa, auttaa sinua valmistautumaan edessä oleviin tapahtumiin. Lue lisää siitä, mitä voit odottaa, miten voit tukea läheistäsi sekä miksi on tärkeää pitää huolta itsestäsi.

Lue lisää

Minne seuraavaksi?

Liikunta ja dialyysi

Fyysisen kunnon ylläpitäminen auttaa sinua jaksamaan dialyysihoidoissa. Lue lisää tavoista, joilla voit pitää itsesi aktiivisena dialyysipotilaana.

Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavaliosta on paljon apua, jotta yleisvointisi olisi paras mahdollinen. Lue lisää munuaispotilaan ruokavaliosta.

Intiimi kanssakäyminen

Intiimi kanssakäyminen on mahdollista dialyysihoidon aikana. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä ja dialyysihoidosta.