Liikunta ja dialyysi

Säännöllinen liikunta on tärkeää fyysisen kunnon ja henkisen terveyden ylläpitämiseksi.

Woman walking her brown dog outside near a large tree

Aktiivisella liikunnalla on monia fyysiseen ja henkiseen jaksamiseen liittyviä etuja. Säännöllinen liikunta voi parantaa itsetuntoa, pitää henkisesti ja fyysisesti vireänä sekä luoda uusia tilaisuuksia sosiaaliseen kanssakäyntiin. Liikunnan ansiosta saatat tuntea olevasi enemmän oma itsesi, ja se saattaa palauttaa fyysiset ja henkiset voimavarat tehdä asioita, joita harrastit ennen sairastumistasi. Keskustele ennen liikuntalajin aloittamista lääkärin kanssa, mitkä vaihtoehdot sopivat sinulle parhaiten.

Liikunnan fyysiset ja emotionaaliset edut dialyysipotilaille

Aktiivisuuden fyysiset ja henkiset edut

Fyysinen aktiivisuus on ehdottoman tärkeää terveellisen elämän ylläpitämiseen riippumatta siitä, oletko dialyysihoidossa vai et. Liikunta yhdistettynä munuaispotilaan ruokavalioon voi auttaa painonhallinnassa ja vahvistaa lihaksiasi sekä pitää mielialasi myönteisenä. Säännöllinen liikunta on erityisen tärkeää sydämen terveydelle. Tämä on tärkeää varsinkin sairastettaessa kroonista munuaistautia, joka lisää sydäntautien riskiä.

Erilaiset dialyysipotilaille sopivat liikuntamuodot

Minkälaista liikuntaa voin harrastaa?

Dialyysipotilaana on mahdollista harrastaa erilaisia, mukavia liikuntalajeja. Liikunta voi olla niinkin yksinkertaista kuin säännölliset kävelylenkit. Jos pystyt kuitenkin harrastamaan muutakin liikuntaa, lääkäri voi suositella erilaisia ulkoliikuntalajeja, joita voit harrastaa säiden mukaan. Voit myös harrastaa erilaisia sisäliikuntamuotoja.

 

Erityisesti liikunnan kannalta huomioitavia seikkoja munuaispotilaille

Erityisesti huomioon otettavaa

Joillakin dialyysipotilailla voi olla muita terveyteen liittyviä ongelmia, jotka vaikuttavat kykyyn liikkua säännöllisesti. Diabetes ja sydäntaudit ovat yleisimmät sairaudet. Jos sairastat näitä sairauksia, sinun kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen liikunnan aloittamista. Aloita liikunta rauhallisesti, lisäten liikunnan tehoa ja kestoa pikkuhiljaa.

Nesteytys ja liikunta dialyysipotilaana

Nesteensaanti ja liikunta

Elimistön nestetasapainon ylläpito on äärimmäisen tärkeää dialyysipotilaalle. Muista, että liikunnan aikana elimistösi menettää nestettä normaalia enemmän. Keskustele lääkärin kanssa, tarvitseeko liikunnan aikana juomasi nesteen määrää muuttaa ja jos kyllä, millä tavalla. Näin varmistat hyvän nestetasapainon. Dialyysipotilaille määrätään usein nesterajoituksia, joten on tärkeää keskustella tästä lääkärin tai hoitajan kanssa.

Minne seuraavaksi?

Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavalion noudattaminen auttaa sinua voimaan ja jaksamaan paremmin dialyysipotilaana. Lue lisää ruokavaliosta ja dialyysistä.

Matkustaminen ja dialyysi

Matkustaminen dialyysipotilaana saattaa olla edelleen mahdollista. Lue lisää matkustamisesta dialyysipotilaana.

Intiimi kanssakäyminen

Intiimi kanssakäyminen on mahdollista myös dialyysipotilaana. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä ja dialyysihoidosta.