Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavalio auttaa pitämään elimistösi tasapainossa ja varmistaa riittävän ravitsemuksen.

Dialyysipotilaan ruokavalio

Kroonisen munuaissairauden (CKD) hoidossa on tärkeää ymmärtää, mitä ruoka-aineita tulisi syödä ja mitä pitäisi välttää dialyysipotilaana. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää hiilihydraatteja, rasvoja, proteiineja, kivennäisaineita ja nesteitä, auttaa sinua pysymään mahdollisimman hyvässä kunnossa dialyysipotilaana. Noudata lääkärin tai ravitsemusterapeutin antamia neuvoja ja ohjeita – erityisesti silloin, jos joitain nykyisiä tottumuksiasi täytyy muuttaa.

Ruokavalio ja krooninen munuaissairaus (CKD)

Dialyysipotilaan ruokavalio

Dialyysihoidot aloittavana potilaana voit ehkä joutua tekemään useita muutoksia päivittäiseen elämääsi. Lääkärisi on jo saattanut kertoa sinulle, että muutokset voivat koskea myös nauttimiasi ruokia ja juomia. Koska munuaisesi eivät pysty suodattamaan elimistöstäsi kuona-aineita ja ylimääräistä nestettä siten kuin niiden pitäisi, ruokavaliosta täytyy jättää pois tiettyjä ruoka-aineita, jotta elimistösi pysyy mahdollisimman terveenä.

Munuaispotilaan ruokavalioon siirtyminen ei välttämättä ole vaikeaa. Huomioimalla ruokavaliosi varmistat, että olosi ja toimintakykysi säilyy parhaana mahdollisena.

Patient and their spouse preparing a kidney-friendly salad together

Yleiset ruokavalio-ohjeet dialyysipotilaalle

Ruokavaliorajoitukset ovat yksilöllisiä. Kaikkien potilaiden tulisi kuitenkin noudattaa muutamia yleisiä ohjeistuksia dialyysihoitomuodosta riippumatta.

Dialysis patient enjoying a quiet cup of tea in their kitchen

Hoitomuodosta riippuvat ruokavaliosuositukset

Ihanteellinen dialyysiruokavalio määräytyy ikäsi, painosi, munuaistesi toimintatason sekä dialyysihoitomuotosi mukaan. Ruokavalioon vaikuttavat myös mahdolliset muut sairaudet – esimerkiksi korkea verenpaine, korkea kolesteroli tai diabetes. Ruokavaliosuositukset ovat samantapaiset vatsakalvodialyysi- ja kotihemodialyysipotilaille. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama keskeinen ero.

Minne seuraavaksi?

Dialyysipotilaan liikunta

Säännöllinen liikunta auttaa sinua fyysisen ja henkisen terveyden ylläpidossa dialyysipotilaana. Lue lisää siitä, miten voit pysyä aktiivisena huolimatta dialyysihoidosta.

Matkustaminen ja dialyysi

Matkustaminen on mahdollista diagnoosisi jälkeen. Lue lisää matkustamisesta dialyysipotilaana.

Intiimi kanssakäyminen

Intiimi kanssakäyminen on mahdollista myös dialyysipotilaana. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä ja dialyysihoidosta.