Vastauksia kysymyksiisi

Kun ymmärrät, missä vaiheessa sairauttasi olet tällä hetkellä, auttaa se sinua tekemään oikeita valintoja jatkossa.

Munuaiset ovat elintärkeät elimistöllesi. Toimivat munuaiset poistavat kuona-aineita verestä ja liiallista nestettä elimistöstä, säätelevät verenpainetta ja happo-emästasapainoa, tuottavat D-vitamiinia ja edesauttavat punasolutuotantoa. Toisin sanoen munuaisten ansiosta elimistö pysyy terveenä ja tasapainoisena.

Kroonisessa munaisten vajaatoiminnassa munuaisesi menettävät vähitellen kykynsä poistaa kuona-aineita ja nestettä verestä. Kun tämä tapahtuu, haitalliset kuona-aineet ja neste alkavat kertyä elimistöösi, jolloin voit tuntea itsesi huonovointiseksi. Vaikka krooninen munuaisten vajaatoiminta ei ole parannettavissa, oikeanlaisella hoidolla sen etenemistä voidaan hidastaa ja oireita vähentää. Hoidon avulla sinulla on mahdollisuus elää täysipainoista elämää.

Krooninen munuaisten vaajatoiminta vaikuttaa samanaikaisesti molempiin munuaisiin. Vaikka kuona-aineita suodattavia munuaisia on kaksi, ne eivät korvaa toisiaan. Munuaiset toimivat yhdessä elimistön puhdistamiseksi. Kroonisen munuaissairauden (CKD) diagnoosi tarkoittaa, että molempien munuaisten toiminta on heikentynyt, eivätkä ne enää pysty suodattamaan kuona-aineita ja poistamaan nestettä riittävästi.

Mitä oireita krooniseen munuaissairauteen (CKD) kuuluu?

Mitä oireita minä voin kokea?

Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Et välttämättä havaitse oireita, ennen kuin krooninen munuaisten vajaatoiminta on edennyt suhteellisen pitkälle. Sen takia munuaissairautta kutsutaankin toisinaan hiljaiseksi taudiksi.

Mikä aiheuttaa kroonista munuaissairautta?

Mikä aiheuttaa kroonisen munuaisten vajaatoiminnan?

Useimmissa tapauksissa krooninen munuaisten vajaatoiminta on seurausta muista sairauksista, jotka ovat aikaa myöten vaikuttaneet munuaisiin pysyvästi. Diabetes ja korkea verenpaine ovat yleisimpiä kroonisen munuaisten vajaatoiminnan aiheuttajia. Muita mahdollisia syitä voivat olla polykystinen munuaissairaus ja muut krooniset sairaudet.

Baxter_DTP_Illustration_kidney_FI.png

Kroonisen munuaissairauden vaiheet

Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa on viisi vaihetta eli vaiheet 1–5. Vaihe määritellään munuaistesi suodatuskyvyn mukaan.

Tunteiden hallinta diagnoosin saatuasi

Tunteiden hallinta diagnoosin saatuasi

Diagnoosi kroonisesta sairaudesta mullistaa elämän. Kun saat tiedon asiasta, on normaalia kokea erilaisia tunteita. Aluksi voit tuntea järkytystä yllättävistä testituloksista tai surua ja pelkoa ajatuksesta kroonisen sairauden kanssa elämisestä. Näiden tunteiden käsitteleminen voi vaikuttaa sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiisi dialyysipotilaana.

 

Ohjeita kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa elämiseen

Kroonisen munuaissairauden perusasioiden ymmärtäminen

Kroonisen munuaissairauden ja sen vaikutusten ymmärtäminen voi tuntua vaikealta. Siksi olemme koonneet sinulle yhteenvedon tärkeimmistä tarvittavista tiedoista. Lataa ja tulosta se tai välitä se eteenpäin omalle perheellesi tai avustajallesi. 

Lataa
Ohjeita kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa elämiseen

Uuden sanaston oppiminen

Kroonisen munuaissairauden diagnoosin ja dialyysin aloituksen yhteydessä kohtaat paljon sanoja, jotka voivat olla sinulle uusia. Olemme koonneet pieneen sanastoon keskeisimmät termit. Lataa ja tulosta se, niin voit tutustua sanoihin, joiden merkitys sinun on hyvä tietää.

Lataa
Krooninen munuaissairaus – tutustu hoitovaihtoehtoihin

Tutustu kroonisen munuaissairauden (CKD) hoitomuotovaihtoehtoihin

Kroonisen munuaissairauden (CKD) hoitoon on tarjolla useita vaihtoehtoja. Ole itse aktiivinen, niin sinulle löytyy sopivin hoitomuoto. Valmistaudu keskustelemaan lääkärisi kanssa siitä, mikä hoitomuoto sopisi sinulle parhaiten, ottaen huomioon fyysiset ja henkiset tarpeet sekä elämäntyylisi.