Vatsakalvodialyysi kotona

Vatsakalvodialyysi eli peritoneaalidialyysi (PD) on hoitomuoto, jossa vatsakalvoa käytetään kuona-aineiden suodattamiseen verestäsi. Seuraavaksi voit lukea lisää kotona tehtävästä vatsakalvodialyysistä (PD).

Miten vatsakalvodialyysi (PD) tehdään?

Jos olet aloittamassa dialyysiä, vatsakalvodialyysi (PD) voi olla sopiva hoitomuoto sinulle. Vatsakalvodialyysi tehdään yleensä kotona, ja APD-laite voi tehdä sen myös yöaikaan nukkuessasi. Vatsakalvodialyysihoitoja voidaan tehdä myös matkoilla. Tämä hoitomuoto voi olla parhaiten sopiva, jos haluat pysyä aktiivisena tai jos joustava hoitoaikataulu on sinulle tärkeää.

Jatkuvalla ambulatorisella vatsakalvodialyysillä (CAPD) kotona hoidettava potilas

Mitä jatkuva vatsakalvodialyysi käsin tehtävien pussinvaihtojen avulla (CAPD) tarkoittaa?

Käsin tehtävä vatsakalvodialyysi on peritoneaalidialyysin (PD) muoto, joka tapahtuu painovoimalla ilman laitteen apua.

Automaattisella vatsakalvodialyysillä (APD) kotona hoidettava potilas

Mitä automaattinen vatsakalvodialyysi (APD) tarkoittaa?

APD-hoito on PD-hoitomuoto, jossa APD-laite tekee dialyysinesteen vaihdot. Lääkärisi on tehnyt sinulle yksilöllisen APD hoito-ohjelman. Yleensä APD-hoito kestää 8–12 tuntia, ja se tehdään yöllä.

Potilaan hoitotietojen etäseuranta automaattisessa vatsakalvodialyysissä (APD)

Potilaan hoitotietojen etäseuranta automaattisessa vatsakalvodialyysissä (APD)

Voitte yhdessä lääkärin kanssa arvioida etäseurannan tarpeen APD-hoidossasi. Hoidon etäseurannan avulla lääkärisi voi tarkastella hoitoasi ja varmistaa, että kaikki sujuu suunnitellusti. Tämän avulla voit luottaa, että kotona tehty hoito vastaa tarpeitasi.

Lääkäri opettaa potilasta suorittamaan vatsakalvodialyysin (PD) kotona

Vatsakalvodialyysihoidon (PD) opetteleminen

Vatsakalvodialyysin tekeminen kotona voi tuntua haasteelliselta, mutta hoidon tekeminen itsessään on helppoa. Lähes jokainen voi tehdä vatsakalvodialyysejä saatuaan siihen koulutuksen. Useimmiten koulutus kestää 2–5 päivää, riippuen valitsemastasi vatsakalvodialyysin hoitomuodosta.

Younger couple playing with their toddler child

Vatsakalvodialyysin (PD) edut

Vatsakalvodialyysi saattaa olla sopivin hoitomuoto sinulle, jos käyt töissä, opiskelet tai matkustat säännöllisesti, ja jos hoitomuoto sopii elämäntyyliisi, terveydentilaasi ja fyysiseen kuntoosi. Vatsakalvodialyysin tekeminen kotona antaa joustavuutta ja itsenäisyyttä dialyysipotilaana. Sinun ei tarvitse käydä säännöllisesti sairaalassa hoidossa ja sinulla on mahdollisuus tehdä vapaammin tavanomaisia päivittäisiä toimiasi.

Minne seuraavaksi?

Kotihemodialyysi (koti-HD)

On myös muita dialyysihoitomuotoja, joita voi tehdä kotona. Lue lisää kotihemodialyysistä (koti-HD).

Sairaalahemodialyysi
(keskus-HD)

Haluat ehkä käydä dialyysihoidossa dialyysiyksikössä. Lue lisää sairaalahemodialyysistä (keskus-HD).

Muut hoitovaihtoehdot

Jos sinä ja hoitava lääkäri päädytte siihen, ettei dialyysihoito ole paras vaihtoehto sinulle, on olemassa myös muita hoitovaihtoehtoja. Lue lisää muista hoitovaihtoehdoista.