Sairaudestasi kertominen

Sairaudestasi kertominen voi olla haastavaa, mutta puhuminen läheistesi kanssa voi helpottaa asian käsittelyä. Kun läheisesi ymmärtävät asian, voit saada heiltä henkistä ja käytännön tukea dialyysipotilaana.

Two women talking to each other with one sharing information about their condition

Sairaudestasi kertominen voi helpottaa uuteen elämänvaiheeseen sopeutumisessa kroonisen munuaissairauden kanssa.

Kertominen läheisille uudesta elämäntilanteestasi ja kokemistasi tunteista voi olla vaikeaa, mutta se kannattaa. Läheisten apu ja tuki on arvokasta. Kerro läheisillesi mitä dialyysihoito merkitsee, jotta voitte yhdessä keskustella heidän ajatuksistaan, huolistaan, tarpeistaan ja odotuksistaan.

 

Mies keskustelee munuaissairauden hoitomuodoista ja dialyysistä

Aviopuoliso, kumppani tai muu läheinen

Aviopuoliso, kumppani tai muu tärkeä läheinen voi olla ensisijainen henkinen tuki. Tämä on erityisen tärkeää, jos kumppanisi toimii avustajana dialyysihoidoissa. Keskustele kumppanisi kanssa siitä, miten hoitosi tulee vaikuttamaan molempien päivittäiseen elämään. Suunnitelkaa myös, miten aiotte jatkossa toimia, jos kotielämään liittyvät roolinne muuttuvat ja mitä siltä odotatte.

Pariskunta keskustelee munuaissairauden hoitomuodoista ja dialyysistä

Perhe ja läheiset

Jossain vaiheessa hoitojasi saatat haluta kertoa sairaudestasi perheellesi ja lähisukulaisillesi. Kertomalla avoimesti sairaudestasi lähimmäisillesi autat heitä ymmärtämään, millaisia haasteita sinulla on.

Perheesi ja muut lähisukulaiset voivat olla myös vahva tukiverkosto. Jos hoitomuotosi on vatsakalvodialyysi tai kotihemodialyysi, lähisukulaisesi voivat avustaa sinua hoitosi kanssa. He voivat myös olla halukkaita auttamaan sinua henkilökohtaisiin ja perheeseen liittyvien velvollisuuksien kanssa, kuten kotiaskareissa ja lastenhoidossa.

Ystävät keskustelevat dialyysistä ja munuaissairauden hoitomuodoista

Ystävät

Valitsemasi hoitomuoto saattaa vaikuttaa sosiaaliseen elämääsi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koko sosiaalinen elämäsi loppuisi. Kerro ystävillesi, että pystyt edelleen osallistumaan aktiviteetteihin, joihin osallistuit ennen diagnoosiakin. Varmista lääkäriltä kuitenkin, mitkä aktiviteetit sopivat sinulle. Kerro heille myös, että toivot ystävien kutsuvan sinut jatkossakin mukaan. Ystäväsi ovat luultavasti myös valmiita kokeilemaan uusia aktiviteetteja, joita voit tehdä hoidoistasi huolimatta. Jos valitset sairaalahemodialyysin, voit tutustua uusiin ihmisiin hoitosi aikana!

Dialyysihoidosta keskusteleminen työnantajan ja kollegoiden kanssa

Työnantaja ja työtoverit

Sinulla voi olla mahdollisuus jatkaa työssäkäyntiä dialyysihoidosta huolimatta. Työssäkäynti voi olla sinulle tärkeää fyysisen, henkisen ja taloudellisen hyvinvointisi vuoksi. Jos sinun täytyy muuttaa työaikaasi dialyysihoitojen mukaisesti, kerro avoimesti sairaudestasi ja sen hoidosta.

Terveydenhuollon ammattilainen keskustelee potilaan kanssa kroonisen munuaissairauden hoitomuodoista

Kroonisen munuaissairauden (CKD) hoitaminen

Jos haluat pitää sairautesi vain omana tietonasi, muistathan, että voit aina pyytää hoitohenkilökunnalta tukea ja neuvoja, joiden avulla voit helpottaa elämääsi dialyysipotilaana. He osaavat neuvoa, miten hyödyt eniten hoidosta ja miten voit tasapainottaa työhön ja henkilökohtaiseen elämään liittyvät velvollisuudet. He pystyvät ohjaamaan sinut sellaisen tahon luo, joka pystyy neuvomaan sinua näissä asioissa. Puhumalla avoimesti sairaudestasi hoitohenkilökunnan kanssa saat kaiken hyödyn heidän tarjoamasta avusta. 

Minne seuraavaksi?

Intiimi kanssakäyminen

Seksuaalinen kanssakäyminen on mahdollista dialyysistä huolimatta. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä ja dialyysihoidoista.

Liikunta ja dialyysi

Säännöllinen liikunta auttaa tuntemaan olosi fyysisesti ja henkisesti vahvaksi. Lue lisää siitä, miten voit pysyä aktiivisena koko hoitosi ajan.

Dialyysipotilaan matkustaminen

Sinulla on mahdollisuus matkustaa dialyysistä huolimatta. Lue lisää matkustamisesta, kun sairastat kroonista munuaissairautta (CKD).