Tunteiden käsittely

Tunteiden käsittely voi vaikuttaa suuresti hyvinvointiisi.

Dialysis patient walking with their caregiver with the help of a cane

Erilaiset tunteet ovat normaaleja, kun sopeudut elämään kroonisen munuaissairautesi kanssa. Pyri olemaan rehellinen itsellesi kokemistasi tunteista ja salli ne ilman syyllisyydentuntoa. Tunteiden hyväksyminen ja sairauteen liittyvien huolenaiheiden jakaminen auttavat usein näkemään asiat myönteisemmässä valossa.

Dialyysihoidon aikana mahdollisesti kokemasi tunteet

Mahdollisesti kokemiasi tunteita

Jokainen tärkeä elämänmuutos on tunteita herättävä. Kroonisen munuaissairauden diagnoosi ei eroa siitä. Dialyysihoitojen kanssa eläminen vaatii fyysisiä ja henkisiä voimavaroja, ja toisinaan hoitojen vaatima tunteiden hallinta voi tuntua ylivoimaiselta.

Lue lisää tunteista, joita saatat kokea

Dialyysipotilaan tarvitsema emotionaalinen tuki

Tarvittavan tuen hankkiminen

Muista, että et ole yksin sairautesi kanssa. Lääkäri ja hoitohenkilökunta voivat tukea sinua tunteidesi käsittelyssä. Saat parhaan hyödyn tukiverkostostasi keskustelemalla asioista – esittämällä kysymyksiä, kertomalla oireista ja hankkimalla tietoa sairaudestasi. Avustajilla ja perheenjäsenillä voi olla myös tärkeä tehtävä henkisen tuen antamisessa.

Kerro avoimesti tunteistasi ja ajatuksistasi hoitohenkilökunnalle. Usein hoidostasi vastaavaan hoitotiimiin kuuluu myös sosiaalityöntekijä ja psykologi. Jos koet avuttomuutta, keskustele lääkärin kanssa. Jos et pysty keskustelemaan tunteistasi hoitohenkilökunnan kanssa, voit hakea apua myös julkisista palveluista.

Elämä kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa

Oletko dialyysihoidon aloittavan henkilön avustaja tai läheinen?

Jos olet dialyysipotilaan avustaja tai läheinen, myös oma elämäsi muuttuu tavalla tai toisella. Tieto siitä, mitä on odotettavissa, auttaa sinua valmistautumaan edessä oleviin tapahtumiin. Lue lisää siitä, mitä tulee tapahtumaan ja miten voit tukea läheistäsi sekä miksi on tärkeää pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistasi.

Lue lisää

Minne seuraavaksi?

Intiimi kanssakäyminen

Intiimisuhteen jatkaminen onnistuu myös dialyysipotilaana. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä ja dialyysistä.

Liikunta ja dialyysi

Fyysisen terveyden ylläpitäminen auttaa sinua jaksamaan dialyysihoidot. Lue lisää tavoista, joilla voit pitää itsesi aktiivisena dialyysipotilaana.

Matkustaminen ja dialyysi

Dialyysipotilaana matkustaminen voi edelleen olla mahdollista. Lue lisää matkustamisesta.