Tunteiden käsittely
Tunteiden käsittely voi vaikuttaa suuresti hyvinvointiisi.
Erilaiset tunteet ovat normaaleja, kun sopeudut elämään kroonisen munuaissairautesi kanssa. Pyri olemaan rehellinen itsellesi kokemistasi tunteista ja salli ne ilman syyllisyydentuntoa. Tunteiden hyväksyminen ja sairauteen liittyvien huolenaiheiden jakaminen auttavat usein näkemään asiat myönteisemmässä valossa.
Mahdollisesti kokemiasi tunteita
Jokainen tärkeä elämänmuutos on tunteita herättävä. Kroonisen munuaissairauden diagnoosi ei eroa siitä. Dialyysihoitojen kanssa eläminen vaatii fyysisiä ja henkisiä voimavaroja, ja toisinaan hoitojen vaatima tunteiden hallinta voi tuntua ylivoimaiselta.
Lue lisää tunteista, joita saatat kokea
Tarvittavan tuen hankkiminen
Muista, että et ole yksin sairautesi kanssa. Lääkäri ja hoitohenkilökunta voivat tukea sinua tunteidesi käsittelyssä. Saat parhaan hyödyn tukiverkostostasi keskustelemalla asioista – esittämällä kysymyksiä, kertomalla oireista ja hankkimalla tietoa sairaudestasi. Avustajilla ja perheenjäsenillä voi olla myös tärkeä tehtävä henkisen tuen antamisessa.
Kerro avoimesti tunteistasi ja ajatuksistasi hoitohenkilökunnalle. Usein hoidostasi vastaavaan hoitotiimiin kuuluu myös sosiaalityöntekijä ja psykologi. Jos koet avuttomuutta, keskustele lääkärin kanssa. Jos et pysty keskustelemaan tunteistasi hoitohenkilökunnan kanssa, voit hakea apua myös julkisista palveluista.
Minne seuraavaksi?
Intiimi kanssakäyminen
Intiimisuhteen jatkaminen onnistuu myös dialyysipotilaana. Lue lisää intiimistä kanssakäymisestä ja dialyysistä.
Liikunta ja dialyysi
Fyysisen terveyden ylläpitäminen auttaa sinua jaksamaan dialyysihoidot. Lue lisää tavoista, joilla voit pitää itsesi aktiivisena dialyysipotilaana.
Matkustaminen ja dialyysi
Dialyysipotilaana matkustaminen voi edelleen olla mahdollista. Lue lisää matkustamisesta.