Sairaalahemodialyysi (keskus-HD)
Hoitoyksikössä tehtävä hemodialyysi (sairaalahemodialyysi) on hoitomuoto, jossa hoito tehdään hemodialyysilaitteen avulla. Hoidossa veri suodatetaan kehonulkoisessa kierrossa olevan keinotekoisen suodattimen, dialysaattorin, läpi. Lue lisää sairaalahemodialyysistä (keskus-HD).
Mitä sairaalahemodialyysi
(keskus-HD) tarkoittaa?
Hemodialyysissä (HD) veri suodatetaan kehonulkoisessa kierrossa dialyysilaitteen ja keinotekoisen dialysaattorin avulla. Dialysaattori toimii tällöin keinomunuaisena.
Miten sairaalahemodialyysi
(keskus-HD) tapahtuu?
Sairaalahemodialyysissä hoitoja tehdään yleensä kolme kertaa viikossa, ja jokainen hoitokerta kestää 3–5 tuntia riippuen hoitomääräyksestä. Hoitoyksikössä sairaanhoitaja on läsnä koko hoitosi ajan.
Sairaalahemodialyysin eri hoitomuodot
Jos sinä ja lääkärisi päätätte, että hoitoyksikössä tehtävä hemodialyysi on sopivin hoitomuoto sinulle, voit ehkä valita sinulle parhaiten sopivan hoitoaikataulun. Päivällä tehtävä hemodialyysi (HD) on yleisin valinta, ja se on luultavimmin myös sinun saatavillasi. Hoitosi aikataulutetaan ajankohtaan, joka sopii hoitoyksiköllesi. Hoitopäivä ja -aika määräytyy hoitoyksikössä olevien vapaiden aikojen mukaan.
Valmistautuminen sairaalahemodialyysiä (keskus-HD) varten
Ennen sairaalahemodialyysin aloittamista sinulle tehdään kirurginen toimenpide, jossa kätesi verisuonista rakennetaan dialyysissa tarvittava veritieyhteys, fisteli. Fistelin kautta puhdistamaton veri virtaa verisuonistasi hemodialyysilaitteessa oleviin veriletkuihin ja puhdistettu veri palautetaan takaisin verisuoniisi. Veritieyhteys saadaan asettamalla kaksi neulaa fistelin verisuoniin.
Sairaalahemodialyysin (keskus-HD) edut
Sairaalahemodialyysi tehdään hoitohenkilökunnan tuella, joten sinun ei tarvitse huolehtia hoidostasi. Voit nukkua, lukea, työskennellä kannettavalla tietokoneellasi, kuunnella musiikkia tai tehdä jotain muuta mieleistä hoidon aikana. Saat myös mahdollisuuden keskustella muiden dialyysipotilaiden kanssa. Voit jakaa ja saada tietoja sekä kuulla vertaiskokemuksia dialyysipotilaana.
Minne seuraavaksi?
Vatsakalvodialyysi (PD) kotona
On myös muita dialyysihoitomuotoja ja joitakin voidaan tehdä kotona. Lue lisää peritoneaalidialyysistä (PD) eli vatsakalvodialyysistä.
Kotihemodialyysi (koti-HD)
Sinulla voi myös olla mahdollisuus tehdä hemodialyysihoidot kotonasi. Lue lisää kotihemodialyysistä (koti-HD).
Muut hoitovaihtoehdot
Jos sinä ja lääkärisi päädytte siihen, ettet aloita dialyysihoitoja, on olemassa myös muita hoitovaihtoehtoja. Lue lisää muista kroonisen munuaissairauden (CKD) hoitovaihtoehdoista.