Täysipainoista elämää dialyysipotilaana

Huolehtiminen omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistasi edesauttaa sinua saamaan kaiken hyödyn dialyysihoidostasi ja jatkamaan täysipainoista elämää.

Dialyysihoidon aloittaminen vaikuttaa elämääsi monella tavalla. Mitä parempaa huolta pidät hyvinvoinnistasi ja mielialastasi, sitä paremmin jaksat dialyysihoidoissa ja pystyt nauttimaan aktiviteeteista, joista pidit jo ennen kroonisen munuaissairauden (CKD) diagnoosia. Dialyysihoitojesi jatkuessa on tärkeää ylläpitää fyysistä ja henkistä terveyttä; se voi osaltaan auttaa sinua ottamaan aktiivisempaa roolia myös omasta hoidostasi. Se voi myös auttaa sinua säilyttämään normaalin elämän huolimatta kokemistasi suurista elämänmuutoksista.

Täysipainoista elämää dialyysipotilaana

Tunteiden käsitteleminen

Omasta sairaudesta kertominen

Intiimi kanssakäyminen ja krooninen munuaissairaus (CKD)

Dialyysipotilaan liikunta

Matkustaminen ja dialyysi

Munuaispotilaan ruokavalio

Tunteiden hallinta diagnoosin saatuasi

Tunteiden käsitteleminen

Sopeutuminen krooniseen sairauteen saattaa olla haastavaa. Todennäköisesti sinä ja läheisesi olette käyneet läpi paljon erilaisia tunteita, riippumatta siitä, milloin olet saanut diagnoosin tai jos olet jo aloittanut dialyysihoidot. Tunteiden käsitteleminen ei ole helppoa, mutta niistä puhuminen ja niiden tunnistaminen on tärkeää henkisen ja fyysisen terveyden säilyttämiseksi.

3. BAXTER_DTP_SubPage_4.0_Talking About Your Condition.png

Sairaudestasi kertominen

Kroonisesta munuaissairaudestasi kertominen perheelle ja ystäville sekä keskusteleminen muiden dialyysipotilaiden kanssa voi auttaa sinua sekä läheisiäsi toimimaan sairaudestasi johtuvien haasteiden kanssa. Puhuminen auttaa tunteiden käsittelemisessä saaden ne ehkä tuntumaan vähemmän ylivoimaisilta. Läheisiltä saadun tuen ja neuvojen avulla saatat saada uusia näkökulmia tilanteeseen. 

A couple walking together and holding hands while on an outdoor stroll

Intiimi kanssakäyminen ja krooninen munuaissairaus (CKD)

Kroonisen munuaissairauden (CKD) hoito vie paljon aikaa ja sen vaikutukset omaan seksuaaliseen halukkuuteen saattaa jäädä taka-alalle. Seksuaalinen hyvinvointi on kuitenkin tärkeä osa fyysistä ja henkistä terveyttäsi. Sairaudesta johtuvien seksielämän muutosten syiden ymmärtäminen voi helpottaa sekä sinua että kumppaniasi.

Woman walking her brown dog outside near a large tree

Dialyysipotilaan liikunta

Säännöllinen liikunta auttaa sinua pysymään fyysisesti ja henkisesti vahvana. Liikuntasuunnitelma, johon sisältyy sinulle mielekkäitä aktiviteetteja, voi auttaa sinua alentamaan kolesterolia, pitämään painon hallinnassa, vähentämään stressiä ja ahdistuneisuutta sekä parantamaan sydämen terveyttä. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä monista liikunnan tuomista hyödyistä. Kaikenlainen aktiivisuus tukee henkistä jaksamistasi dialyysipotilaana. 

Ohjeita kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa elämiseen

Pikaopas täysipainoiseen elämään dialyysipotilaana

Olemme tehneet sinulle tiivistelmän erilaisista vaihtoehdoista ja aktiviteeteista, jotka edesauttavat ylläpitämään täysipainoista elämää dialyysipotilaana. Voit ladata ja tulostaa sen sekä antaa eteenpäin perheellesi tai avustajallesi. 

Lataa
Airplane flying through the clouds to represent patients traveling while on dialysis

Matkustaminen ja dialyysi

Jos olet lähdössä työ- tai lomamatkalle ulkomaille, hyvissä ajoin etukäteen tehdyillä järjestelyillä sinulla on mahdollisuus matkustaa dialyysihoidoista huolimatta. Erityisesti vatsakalvodialyysi mahdollistaa joustavan matkustamisen. Matkustaminen voi tukea henkistä jaksamistasi ja auttaa säilyttämään tunteen itsenäisyydestä.

Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavalio

Dialyysipotilaana ruokavalioon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Noudattamalla sinulle sopivaa ruokavaliota voit auttaa elimistöä pysymään tasapainossa. Munuaispotilaan ruokavalioon siirtyminen todennäköisesti edellyttää muutoksia tähänastisiin rutiineihin. Hoitaja tai ravitsemusterapeutti auttaa sinua sopivan ruokavaliosuunnitelman teossa.

Elämä kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa

Oletko dialyysihoidossa olevan henkilön avustaja tai läheinen?

Jos olet dialyysipotilaan avustaja tai läheinen, sinunkin elämäsi muuttuu tavalla tai toisella. Kun tiedät, mitä tulee tapahtumaan, voit valmistautua tuleviin hoitoihin. Lue lisää siitä, mitä on odotettavissa, miten voit tukea läheistäsi sekä miksi on tärkeää pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistasi.

Lue lisää