Intiimi kanssakäyminen

Voit jatkaa seksuaalista kanssakäymistä dialyysistä huolimatta. On tärkeää keskustella haasteista, joita saatat kohdata intiimielämässäsi.

A couple walking together and holding hands while on an outdoor stroll

Joudut jatkuvasti omaksumaan uutta tietoa hoitoosi liittyen, ja saatat miettiä, kuinka voit jatkaa elämääsi entiseen tapaan. Seksi saattaa olla tärkeää fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnillesi, mutta voit tuntea, että hoitojen ja lääkityksen sekä työnteon ja perheeseen liittyvien velvollisuuksien jälkeen sille ei jää aikaa. Tämä on normaalia.

Dialyysipotilailla on usein haasteita itseluottamuksen, oman kehonkuvansa sekä seksuaalisuutensa kanssa. Asiasta keskusteleminen kumppanisi ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa on ensimmäinen askel näiden haasteiden kohtaamisessa.

Intiimi kanssakäyminen – Peritoneaalidialyysipotilas ja intiimi kanssakäyminen

Intiimi kanssakäyminen vatsakalvodialyysipotilaana

Jos hoitosi on vatsakalvodialyysi (PD), seksi voi tuntua epämukavalta, kun vatsaontelossasi on dialyysinestettä. Kysy PD-hoitajaltasi, voitko valuttaa dialyysinesteen ulos vatsaontelostasi ennen seksiä. Seksin harrastaminen voi olla mahdollista, kun olet kytkettynä dialyysilaitteeseen. Sinä ja kumppanisi löydätte varmasti sellaisen tavan, ettei katetri altistu paineelle tai vetämiselle. Vaihtoehtoisesti voit keskustella PD-hoitajasi kanssa, voitko irrottautua laitteesta tilapäisesti kesken hoidon harrastaaksesi seksiä.

Intiimistä kanssakäymisestä keskusteleminen kumppanin kanssa dialyysipotilaana

Läheisyydestä keskusteleminen kumppanisi kanssa

Läheisyyden ylläpitämiseksi on tärkeää kertoa kumppanillesi, kuinka krooninen munuaissairaus (CKD) vaikuttaa seksuaalisiin haluihisi, sekä antaa myös kumppanillesi mahdollisuus kertoa omista tunteistaan ja tarpeistaan. Keskustelu kumppanisi kanssa kokemistasi fyysisistä ja henkisistä haasteista edesauttaa molemminpuolista ymmärrystä ja kohtaamaan vaikeudet yhdessä. Tällaisten keskusteluiden käyminen voi tuntua vaikealta, mutta seksuaaliset haasteet ovat tavallisia. Vaikeuksista puhuminen voi auttaa vähentämään parisuhteellesi aiheutuvaa stressiä.

Seksuaalisen halun puuttumisesta keskusteleminen kumppanin kanssa dialyysipotilaana

Seksuaalinen haluttomuus

On olemassa eri syitä, miksi seksuaaliset halusi saattavat vaihdella hoitosi aikana. Hoito saattaa aiheuttaa kipua, väsymystä sekä hormonitasapainon vaihtelua, mikä voi vähentää seksihalujasi. Saatat olla huolissasi kehonkuvastasi tai seksuaalisesta suoriutumiskyvystäsi, mikä voi saada sinut välttämään fyysistä läheisyyttä. On tärkeää keskustella näistä asioista kumppanisi kanssa. Jos koet yhdynnän epämiellyttäväksi, voitte miettiä kumppanisi kanssa vaihtoehtoisia tapoja fyysiseen läheisyyteen. 

Jos sinä ja kumppanisi päädytte olemaan ilman seksiä, on tärkeää keskustella asiasta myös lääkärisi kanssa haluttomuuden taustalla olevan perimmäisen syyn selvittämiseksi.

Elämä kroonisen munuaissairauden (CKD) kanssa

Oletko dialyysihoidossa olevan avustaja tai läheinen?

Omakin elämäsi muuttuu tavalla tai toisella, jos olet dialyysipotilaan läheinen. Tieto siitä, mitä on odotettavissa, auttaa sinua valmistautumaan edessä oleviin tapahtumiin. Lue lisää siitä, mitä voit odottaa, miten voit tukea läheistäsi sekä miksi on tärkeää pitää huolta itsestäsi.

Lue lisää

Minne seuraavaksi?

Liikunta ja dialyysi

Fyysisestä kunnostasi huolehtiminen edesauttaa myös hoidossa jaksamisessa. Lue lisää tavoista, joilla voit pitää itsesi aktiivisena dialyysipotilaana.

Matkustaminen ja dialyysi

Matkustaminen dialyysipotilaana voi olla mahdollista. Lue lisää matkustamisesta sairastaessasi kroonista munuaissairautta (CKD).

Munuaispotilaan ruokavalio

Munuaispotilaan ruokavalio auttaa sinua hyvinvoinnissa ja jaksamisessa dialyysipotilaana. Lue lisää omasta ruokavaliostasi ja dialyysistä.